“Din cele mai vechi timpuri ale istoriei omenirii, sarea a fost legată atât de prepararea propriu-zisă a unei mâncări gustoase, cât mai ales de procedeele de păstrare ale acesteia. Metodele cele mai bune s-au transmis inițial în familie, din generație în generație, iar atunci când meșteșugul pregătirii bucatelor a evoluat și s-a transformat într-o meserie, aceste secrete se învățau în cadrul breslei, de la meșterii cei renumiți la ucenicii acestora.
Căci orice meserie făcută cu suflet și cu dărnicie se poate ridica în timp la rang de artă, așa cum bine se poate vedea și din proverbele noastre populare: „Sarea-i bună la fiertură, însă nu peste măsură!” sau „Nu e meșter cel care gătește, ci cel care sarea potrivește!”.
Astfel, nu e de mirare că astăzi, unele dintre cele mai bune produse de carmangerie sau semiafumate, prospături și șunci din Transilvania să provină tocmai din zona Gherla-Dej, renumită încă de acum două mii de ani pentru extracția de sare și devenită în evul mediu o răspântie, un loc de întâlnire a tradițiilor culinare românești, ungurești, săsești și armenești, fapt ce cu siguranță a dus la descoperirea celor mai meșteșugite gusturi și arome.
Tocmai pe această bază solidă Maestrul Măcelar Mariflor și-a clădit afacerea și cu răbdare, pricepere și iscusință a dus mai departe meștesugul preparării cărnii. Astăzi redescoperim în preparatele Maestrului Măcelar Mariflor multe din renumitele rețete de odinioară, devenind un adevărat păstrător al tradițiilor locale.